lauantai 21. tammikuuta 2017

Käsityöt ja Tavarataidot.

Sain tänään käsiini Jenni Sarraksen Tavarataidot -kirjan, jonka ahmin lähestulkoon yhdeltä istumalta. Kirjassa puhuttiin viisaita siitä, miten otat tavarakaaoksen hallintaasi opettelemalla tavarataitoja. Miten hahmotetaan sopiva tavaramäärä, opitaan raivaamaan (eli komeroimaan! kuten ystävätäreni tytär komeiroiden siivoamista kutsui), hankkiutumaan eroon ylimääräisestä tavarasta vastuullisesti, miten pidetään tavaroista huolta huoltamalla ja korjaamalla sekä miten estetään turhan tavaran kertyminen.

Aihe kolahti heti, enkä ihmettele. Näyttäkää minulle koti, jossa ei olisi turhaa tavaraa, niin esittelen teille järjestyksessä olevan vaatekaappini. Kumpikaan tilanne ei ole mahdoton, mutta t-o-d-e-l-l-a harvinainen.

Tähän aiheeseen liittyen minullakin on muutama luuranko kaapissa. Hamstraan käsityölehtiä (ideat voivat hyvin olla käytettävissä vaikka 20 vuoden päästä), vanhoja, rikkinäisiä vaatteita (jos niistä vielä saisi tehtyä jotakin) ja käsityötarvikkeita: lankoja, nelulepuikkoja, apupuikkoja, saksia, mittanauhoja... 

Keskeneräisiin töihin erikoistuneena ostan aina uutta työtä aloittaessani kaikki kyseiseen työhön tarvittavat tarvikkeet. Tästä johtuen omistan arviolta kymmenet 3,5mm puiset sukkapuikot, koska uutta aloittaessa entiset puikot ovat vielä edellisessä työssä kiinni. Lisäksi omistan tietysti vielä muunpaksuisia sukkapuikkoja sekä metallisina että puisina. Puhumattakaan pyöröpuikoista. 

"Inspiraation" saatuani langat ja puikot on saatava heti, enkä aina muista tai ehdi tarkistaa, omistanko tarvittavia puikkoja jo valmiiksi. Ja langat, niitä pitää olla kerä tai kaksi enemmän, kuin ohjeessa kerrotaan, ettei vaan lopu lanka kesken. (Käsialani kun on verrattain kireää.)

Minulla on myös ompelukone, jota viimeksi on käytetty runsas pari vuotta sitten. En kuitenkaan aio siitä luopua, koska varmasti alan täydentämään vaatekaappiani heti kun ompelupöydällä on niin paljon tilaa, että siihen mahtuu työstettävä kangas.

Niin justiin.

Lupasin taannoin saattaa loppuun keskeneräisiä käsityöprojektejani. Nyt Tavarataidot -opuksen luettuani olen vakuuttunut siitä, että osasta projekteja voisi jo luopua kokonaan. Mitä teen esim kahdella muovikassillisella vanhoja työpaitoja??! Kun en edes muista mitä niistä alunperin suunnittelin tekeväni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti